Gyakori betegségek

Nyuszi fogyni

Mit nyuszi fogyni otthon tartani vészhelyzet esetére, ha törpenyulad van? Olvasd el, hogy mik a nyuszi házipatika elemei és mire jók? Ebben a bejegyzésben is látni fogod, nyuszi fogyni ha nincs elérhető orvos, milyen hasznosak tudnak lenni.

Ugyanitt elolvashatod a gyógyszerek beadásának a módját és a megfelelő mennyiséget. A nyúl zsákmányállat, képes elrejteni a betegséget. Sokszor a tapasztalt gazdik is későn veszik észre, hogy bajuk van, annyira jól titkolják. Érdemes nagyon odafigyelni a nyuszidra és ha megváltozik a viselkedése, nem akar enni, vagy egyéb dolgok merülnek fel, amik aggodalomra adnak okot, keress fel vele egy tapasztalt nyuszi fogyni

nyuszi fogyni

Nem, nem holnap, nem jövő héten, hanem minél hamarabb, ha fontos neked az élete! Hasmenés Oka: rossz etetés, túl sok zöldtakarmány, romlott táplálék, sok minden egyéb lehet tápváltás, stressz, alom evés, fogproblémák Tünetek: Étvágytalanság, folyós széklet Megelőzése: Etesd megfelelően, erről itt olvashatsz. Rendszeresen ellenőrizd a fogait, ne váltogass hirtelen tápot és ne adj neki túl sok friss zöldet!

Mit tehetsz? Vidd el állatorvoshoz, aki megfelelően kezeli.

Nyúl fogyókúra? (többi lent)

Adj neki probiotikumot és diétáztasd a nyusziknál a diétás táplálék a széna, ha hasmenést tapasztalsz, ne adj neki mást, csak ez legyen előtte. Ne adj neki 3 hónapos kora előtt friss zöldséget, gyümölcsöket és semmi mást, csak tápot és szénát!

Bélelzáródás, bél leállás, bélsárpangás Oka: Vedlés és szőr lenyelése, kevés rost, táplálási hiba, mozgásszegény életmód, férgesség, nyuszi fogyni, bélelzáródás, Nyuszi fogyni Kisebb, apró széklet vagy széklet teljes hiánya, láncos bogyók szőr miatt.

Mindazok a betegségek, amik idősebb korban jelentkeznek az állatnál, nem mentesek az előzményektől. Nagyon sok problémát meg tudunk előzni, ha az állatot megfelelően tartjuk, és szisztematikusan neveljük. Az idősebb korban jelentkező fog és körömproblémák egy részét ki tudjuk küszöbölni, másik részét viszont nem. Az öregkor egyik velejárója lehet az, hogy a körmök hirtelen elkezdenek gyorsabb ütemben nőni, ezért sűrűbben kell vágni. Egy rosszul etetett nyuszinál a fogproblémák viszonylag gyakran és elég korán jelentkeznek.

Megelőzése: Nyuszi fogyni megfelelően, vedléskor gondoskodj a fésülésről és a szóroldó paszta adásról és elegendő mozgásról! Orvos, ő ad neki bélmozgató injekciót! Ha nem megoldható, akkor adj neki probiotikumot Bio lapis, Fibreplex paszta, Gastroferm — adagolás itt. A szőroldópaszta és az ananász etetése, vízzel keverve itatása is segíthet. Sok széna! Felfúvódás, puffadás Oka: Hibás etetés, nedves fű, vagy zöldség, erjedt eledel.

Tünetek: Feszülő, kemény pocak, gubbasztás, kedvtelenség Megelőzése: Megfelelő táplálás, tartásmód. Vidd orvoshoz, ha ez dietas vacsora receptek megoldható, akkor adj neki Espumisan baby cseppeket, probiotikumot adagolás itt. Óvatosan masszírozd a hasát, ha hagyja. Nyuszi fogyni szén megkoti a bélgázokat, adhatsz neki egy nagyon kicsi szén tablettát, de ezt én annyira nem javaslom, csak orvos segítségével.

Nyuszi fogyni, csak szénát kapjon ezek mellett, semmi mást! Egyszerű nátha Oka: Illóolajok, illatosítók, füst, stressz, egyéb irritáló szerek, erős szagok.

Hazaérkezés - NYUSZI TIPPEK #1

Tünetek: Orrfolyás, tüsszögés Megelőzése: Ne használj aeroszolos illatosítókat, semmilyen illatosítót a nyuszi mellett, ez irritálhatja a nyálkahártyát, ne adj neki poros szénát, tápot.

Adhatsz neki kamillavirágot, vagy kamillafőzetet, de ha nem ge fogyás el, akkor is csak a szokásosat tudom mondani: ORVOS! Fertőző nátha, orrgyulladás Oka: Bakteriális fertőzés.

  • örökbefogadható – Első Nyúlmentő Alapítvány
  • Fogyni segítségével biztosítani
  • Gyakori betegségek • Törpenyuszik
  • Nyuszigondok — gyakori nyúlbetegségek
  • Fogyás iv csepp

Tünetek: Erős orrfolyás, tüsszögés, tartósan fennálló tünetek, kötőhártya, középfülgyulladás. Megelőzése: Tartsd tisztán a ketrecet és a felszereléseit, ha beteg vagy, ne tüsszögj rá a nyuszira és ne nyúlj hozzá mosatlan kézzel.

Ez ellen sajnos semmit, vidd orvoshoz nyuszi fogyni hamarabb, ő elvégez egy baktérium tenyésztést és ad neki megfelelő antibiotikumot. Hosszadalmas betegség, sokáig tart kezelni, ezért fontos a megelőzés. Kezeletlenül tüdőgyulladás és akár az agy megfertőződése is lehet belőle, ezek nagyon veszélyesek! Talpfekély Oka: Kemény felületen tartás ketrec kemény műanyagtálcája, kemény padlótúlsúly.

Tünetek: Piros, fekélyes talp. Lekopott szőr a talpon. Megelőzése: Tegyél le a nyuszidnak egy szőnyeget és a ketrecbe is érdemes beletenni egyet, hogy ne állandóan kemény talajon legyen. A parkettán rohangálás balesetveszélyes, nem tesz jót az izületeknek és az is okozhat talpfekélyt. Ha már megvan a baj, akkor vidd el orvoshoz. Kialakult talpfekély esetén nyuszi fogyni a Neogranormon, Tetran kenőcs, esetleg a Betadine is. Figyelj, hogy beszívódjon rendesen és ne nyalja le a lábáról!

Ha nagyon sokat birizgálja vagy nagyon csúnya, akkor mindenképpen orvosra van szükség. Nyuszi fogyni Tünetek: Gennyes gyulladás a nyuszin, bárhol előfordulhat. Megelőzése: Vigyázz a nyuszidra, védd meg a sérülést okozó dolgoktól, amennyire lehet. Sürgősen vidd el orvoshoz, addig is fertőtlenítsd le. Az orvos kezelheti injekcióval, antibiotikummal, ha nagy a gond, akkor meg is kell műteni.

Természetesen, mint az embernél, a nyulaknál is naponta fertőtleníteni kell a sebeket, hogy megelőzzük a fertőzést.

Mérgezés Oka: Elérhető magasságban tartott mérgező szobanövény, vegyszerekkel kezelt faág, zöldség, gyümölcs, forgalmas út melletti zöld vagy fák ágai, nyuszi fogyni mérgező anyagok lenyelése. Füst belégzése, stb. Tünetek: Egy helyben gubbasztás, étvágytalanság, megnövekedett vízfogyasztás, emésztési gondok, kedvetlenség.

Esetleg puffadás, hasmenés Fogyni terminológia Ne szedj neki faágat forgalmas út mellől, ne adj neki semmilyen bizonytalan forrásból származó pl.

Gyakori betegségek

Előzd meg a bajt a fenti tanácsok szerint. Ha mégis megtörténik a legrosszabb, azonnal orvosi segítségre van szükség.

nyuszi fogyni

Encephalitozoon cuniculi E-cuniculi Tünetek: Ferde fejtartás, bénulás, idegrendszeri tünetek, májkárosodás, végtagok szétcsúszása, szemlencse gyulladás. Állatorvoshoz kell vinni, ő megállapítja, hogy valóban erről a betegségről van-e szó és ennek megfelelően kezeli.

nyuszi fogyni

Ne diagnosztizáld és kezeld otthon. Gyakran halállal jár. Hőguta Oka: Hőség, zárt, szellőzésmentes helyen való tartás, túlzott napsütés, fülledt helyen tartás, árnyék hiánya. Tünetek: Szapora légzés, lihegés, bágyadtság, nyuszi fogyni vagy bolond ugrálás, remegés, mozgászavar, eszméletvesztés.

Megelőzése: A nyári melegben megelőzheted a hőgutát, ha nem a napon tartod a nyuszi fogyni és gondoskodsz róla, hogy megfelelően tudjon hűsölni. Tehetsz be neki csempét, amire ráfekhet vagy törölközőbe csavart hidegvizes, fagyasztott vizes palackot.

Akár a ketrec tetejére rakott sok-sok jégakku is megoldás lehet a hideg levegő lefele száll. Nagyon nagy melegben a fülek megnedvesítése langyos vízzel is segíthet, a fülükön át adják le a hőt a hallójáratba ne menjen víz. Tegyél rá egy nedves törölközőt és próbáld itatni.

Ha nem javul a helyzet, akkor futás az orvoshoz! Gomba Tünetek: Csomós, összeragadt vagy kihullott szőr, piros bőr, viszketés, pörkös bőr, hiányos szőrzet.

Kategória: örökbefogadható

Megelőzése: Tartsd nyuszi fogyni az állatot, felszereléseit és tartsd megfelelően. Vidd állatorvoshoz, ő elvégzi a levett minták alapján a tenyésztést és a megfelelő gomba típusra ad kenhető krémet, kezelést. Ne kezeld otthon! Túlsúly Oka: Túletetés, mennyiségi problémák, nem megfelelő táp, mozgásszegény életmód, túl kicsi ketrec, túl sok cukros és a Truvision fogyás biztonságos eledel.

Tünetek: Toka, nagy has, lustaság, kevés mozgás. Megelőzése: Megfelelő etetés, sok mozgás, gyakori kiengedés, rostokban gazdag táp választás, megfelelő mennyiségek etetése. Kevés cukros és hízlaló étel. Olvasd nyuszi fogyni a megfelelő etetésről szóló bejegyzéseket: Táp és széna, zöldeleség, mennyiségek.

Fokozatosan változtass az étrendjén és apránként kezd el csökkenteni a mennyiségeket. A végén a fő tápláléka maradjon, ami a széna korlátlan mennyiségben, ezt ne csökkentsd le és maximum naponta két szűk maréknyi táp. Nagyon ritkán pedig adhatsz neki nassolni valót vagy jutalomfalatot, de válassz kevésbé cukrosat és hízlalót. Apránként elkezd fogyni majd. Szalmonellózis Oka: Egerekkel, patkányokkal való érintkezés, szalmonella csoportjába tartózó baktériumok.

Ezek a csíkok nem haladhatják meg a cm hossz Sok gazdi fogyókúrára foglya a nyulait, nyusziját, sajnos ez is fogproblémához és bélproblémához később halálhoz vezet!

Tünetek: Bágyadtság, hasmenés, étvágytalanság, láz. Megelőzése: Megfelelő tartás, egerektől és patkányoktól mentes hely. Állatorvos tud segíteni a betegségen, azonnal vidd el hozzá. Sajnos általában halállal végződik. Nyálkás bélgyulladás Tünetek: Gyakori, fokozott vízfogyasztás, nyálkás hasmenés, hasmenés Megelőzése: Gyakori és megfelelő tisztántartás szoba, ketrec, feleszerelések.

Ha fennál a bélgyulladás esélye, akkor nyuszi fogyni gyakoribb fertőtlenítés szükséges és az állatot orvossal kell kezeltetni! Ő ad neki antibiotikumot, probiotikumot és elrendeli a széna segít a fogyás az ödémában is. Vérhas Tünetek: Újszülött és hetes kisnyulaknál gyakori erős hasmenéssel és elhullással jár Megelőzése: Megfelelő tisztán tartással, fertőtlenítéssel.

Kötőhártya nyuszi fogyni Oka: Sérülés, por, huzat, tisztítószerek, fertőtlenítők, vitaminhiány, vedléskor a szőrhullás. Orhuruttal is együtt járhat, valamint a pasteurella és a staphylococcus tünete is lehet! Tünetek: Gennyes, váladékozó, duzzadt szemhéj, könnyezés Megelőzése: Tisztán tartás, hely fertőtlenítése. Eszközök tisztántartása, vedléskor rendszeres fésülés. Ne nyuszi fogyni kamillafőzettel, ez ugyan leviszi a gyulladást, de nagyon szárítja a szemeket.

Nyuszigondok – gyakori nyúlbetegségek

Inkább humánpatikában kapható, maximum. Súlyosabb esetben állatorvos vagy Tobrex, Nyuszi fogyni vényköteles, szteroidos humán szemcsepp segíthet. Fülgyulladás Oka: Huzatos hely, idős-beteg állat, a nyuszi nem tartja tisztán a fülét.

Tünetek: Ferde fejtartás, étvágytalanság, kellemetlen fülszag, váladék a fülekben, egyensúly zavarok, gubbasztás Megelőzése: Tiszta felszerelés, gyakran tisztított ketrec és padló, lakás. Állatorvos ad neki antibiotikum tartalmú fülcseppeket, antibiotikum injekciót. Szájgyulladás Oka: Nővényvédő szerek, permetszer, kemény táp, takarmány, candida gomba Tünetek: Nyáladzás, apró hólyagok a szájában, piros és duzzadt nyálkahártya.

nyuszi fogyni

Megelőzése: Felszerelések és hely tisztántartása, megfelelő eledel biztosítása. Állatorvos, kamillás vagy ecetes vizes öblögetés, itatás. A-B-C vitamin a hámosodás segítésére. Oszd meg!