Amik még érdekelhetik

Teknős lefogy

Hüllőbetegségek Atkásodás: az egyik leggyakoribb probléma a terraristák körében. Az akták apró vérszívó élősködők, melyek a kígyók pikkelyei alá furakodnak be. Maga az atka szabad szemmel is látható, barnás vagy fekete. Az atkák a talajba is beássák magukat, ezért ha atkákkal állunk szemben, mielőbb távolítsul el az egész aljzatot, és alaposan, teknős lefogy vagy alkohollal takarítsuk ki a terráriumot.

Az atkák a kígyó szeme és a teknős lefogy környékére fészkelik be magukat leggyakrabban. A szem felduzzad, a kígyónak "szemüvege" lesz. Az atkák jelenlététnek első jele, hogy az élősködők a kígyó ivótáljában a víz 1 hetes dieta úsznak.

A Frontline, az Ivermectine, vagy az Insecticid nagyon hatásos, állatpatikában vagy hüllő szakkereskedésben vény nélkül kapható szerek. Óvatosan használjuk őket, az állatot minimális mennyiségű szerrel kenjük be, és a fejet hagyjuk ki!

Nekik sztem bőven elég az ilyen 22fok körüli szóal azzal nem lehet gond.

Atkák és férgek megjelenése esetén az egész terráriumot takarítsuk ki, cseréljük ki a talajt, süssük ki a nem olvadó tárgyakat, fertőtlenítsük a terrárium falát és magát az állatot is kezeljük atkaölővel. Fontos, hogy a kezelés alatt álló állatok 1 vagy 2 napig ne kapjanak inni, mert a szer a vízbe kerülve árthat a hüllőknek! Férgesség: kígyóknál teknős lefogy gyakori probléma. A fertőzés tünetei teknős lefogy táplálék visszautasítási és kihányása, fogyás, rendellenes állagú, bűzös széklet.

Mikroszkóp 6 hét alatt lehet lefogyni székletből kimutathatók a parányi egysejtű fonalférgek.

Gyakran ismételt kérdések Napi szinten kapok olyan e-maileket, melyekben alapvető dolgokat kérdeznek, főleg a kezdő hüllőtartók. Itt most összeszedtem a leggyakrabban feltett kérdéseket, legfontosabb problémákat, hátha itt megleled a választ a kérdésedre!

Féreghajtóval, injekcióval vagy tablettával kezelhető. A kígyók előszeretettel ürítenek a vizestáljukba. Amint ezt észrevesszük, távolítsuk el az ürüléket és alaposan mossuk ki teknős lefogy tálat, majd mi magunk is mossunk kezet. Ha egy kígyó az ürülékkel fertőzött vízből iszik, akkor elkaphatja a férgességet a másik kígyótól.

Egysejtű véglények okozta csillós parazitafertőzés: Hasonlít a fonálféreg fertőzésre, ám ezt a betegséget amőbák entaboeba invadenscsillós egysejtűek okozzák.

A tünetek: nehéz vagy darabos vedlés, drasztikus fogyás, koplalás, rendszeres visszahányás, bűzös, később véres és híg széklet. Tenyészetekben, nagy számú állat tartása esetén gyakori betegség, szinte minden tenyésztő ismeri ezt a problémát. Kígyóknál a leggyakoribb, de a gyíkok is megfertőződhetnek, náluk nagyon gyors lefolyású és csak a gyík hirtelen elhullása jelzi a betegséget.

Görög teknős

A fertőzés lefolyása eltérő lehet egyes egyedeknél, van olyan kígyó, amely szem úszók súlycsökkenés hordozó és nem lesz beteg, míg a másik kígyó egyáltalán nem eszik teknős lefogy olyan is előfordul, hogy a kígyó rendesen eszik, mégis egyre jobban lefogy. Tünet lehet az is, ha az állat gyakran és nagy mennyiségű vizet iszik.

A fertőzés következtében a kígyók bélnyálkahártyája begyullad, de a többi belső szervet, például a májat és a gyomrot is megtámadhatja és károsíthatja. Az állat teste felpuffad a kloaka és a belek tájékán. A súlyosan fertőzött kígyó elnyúlva fekszik a fájdalomtól, sokszor kifordítja a testét úgy, hogy a hasa van felfelé.

Néha vonaglásba torkollik a betegség, de az már a végstádium előjele. Sajnos gyakori és nagyon súlyos betegség, az állatok akár hónapokon át fertőzhetnek, az összes meglévő terráriumi állatunkat megtámadhatja a kór, ezért minden állatot le kell kezelni!

Dimetridazolt tartalmazó készítményekkel könnyen kezelhető, átalában kezelés elegendő szokott lenni. Az állatorvos egy szondán keresztül közvetlenül a gyomorba juttathatja a teknős lefogy lefogy. Rendkívül hatásos az emberek számára használatos, vényköteles Klion tabletta is.

Súlyos esetben szükség van a tabletta mellett antibiotikum beadására is.

Egy fél Klion tablettát fél dl vízben feloldunk, és pipettával megitatjuk a kígyóval. Pár hónapos kígyónak elég 2 csepp, felnőttnek több. Közvetlenül is beadhatjuk a kígyó szájába, illetve a tablettát előbb betesszük egy döglött kisegér szájába és azt adjuk a kígyónak. Ha az állat nem eszik, akkor megtömjük vele.

  • Miért nem eszik a sárgafülű ékszerteknős?
  • Zsír kalózok zsírégető

Az állatorvos gyakran vitamininjekciót is ad. A beteg állatokat tegyük karanténba, teknős lefogy fel a terrárium hőmérsékletét 30 fokra. Ügyeljünk a higiéniára, mert a beteg példány terráriumából megfogott tárgyakkal könnyen átvihetjük a betegséget az egészséges állatainkra. Mindent alaposan tisztítsunk ki, és sokszor mossunk kezet. A kezelés sikeressége nagyban függ attól, hogy az állat melyik szervét támadta meg a betegség.

Ha a tüdőben kezdtek elszaporodni az amőbák, az állat menthetetlen, viszont ha a gyomorban vagy a belekben telepszik meg a fertőzés, onnan a legkönnyebb kiírtani.

Termékleírás Tappy egy barátságos kis teknős, vidám formákkal a páncélján. Ahogy a gyerekek a kalapáccsal teknős lefogy a formákra, Tappy kidugja a fejét a páncélja alól, és egy? Az újabb játékhoz csak vissza kell tolni a fejét. A gyerekek felfedezik, hogy mozdulataikkal történéseket idéznek elő, amitől fellelkesülnek és kinyílnak akárcsak Tappyés jóleső mosollyal nyugtázzák a sikeres játékot.

Ezt a snow hím siklót sajnos nem sikerült megmenteni. A képen nem annyira látni, de a bőre ráncosodott és teljesen rászáradt a testére, a kígyó nem evett, egyre jobban fogyott, végül el kellett altatni. Egyik amel nőstény kígyóm is elkapta a csillós betegséget, de sikerült kigyógyítani.

A képen épp vedlés alatt van, a bőre "ráégett" a testére, 3 hét elforgása alatt 3x vedlett és szó szerint pikkelyenként kellett lehámozni róla a bőrt. Ő nem fogyott le, csak hányt és hasmenése volt. Az orvos csinált széklet és vérvizsgálatot, a kígyó kapott vitamininejkciót és féreghajtó pasztát gyomorszondán át. A teljes felépülés hetekbe tartott. Ezt a normál hímet eladtam, de pár hónap múlva különféle okokra hivatkozva visszaadta az illető és ilyen állapotban került vissza hozzám. Jól evett az elején, de csontsovány volt, a képen is evés után látható.

Kiállt a gerince, végül koplalni kezdett és véres lett a széklete. Ő is elpusztult. Saját képek Teknős lefogy szintén gyakori probléma, nem megfelelő hőmérséklet következménye. Ha hosszú időn át hűvös környezetben tartjuk a kígyót, vagy teknős lefogy hideg időben szállítjuk, az állat könnyen megfázhat.

A beteg kígyó sípoló, vagy kattogó hangot ad, gyakran tátog és az állat orrából váladék szivároghat. A hőmérséklet emelésével gyógyíthatjuk a megfázást, éjjelre is hagyjuk bekapcsolva a melegítőlámpát.

Halálos is lehet, ezért a korai kezelés elengedhetetlen. A meghűlt kígyók gyakran tátognak és szörcsögnek. Saját kép képen egy Everglades patkánysikló Táplálék visszaöklendezése: ezt nem mindig betegségség okozza, de néhányszor előfordul minden terraristánál.

Fisher-Price Tappy, a teknős (B0336)

A kígyók több okból is visszahányhatják az ételt. Ezek legtöbbször az alábbi okokra vezethetők teknős lefogy - túl sok vagy túl nagy élelmet adtunk a kígyónak. A tél beálltával a vadonban csökken az állatok étvágya és aktivitása, ezért előforulhat, hogy fogságban is visszautasítják, vagy visszaöklendezik a táplálékot.

Ilyenkor nem mindig marad juh fogyás bennük az étel. Amikor látjuk, hogy kedvencünk színe kezd elhalványulni, ne etessünk, és vedlés után kb.

az ügyfél nem tud lefogyni 4 hét alatt elveszíti a zsírt

Ha egymás után 3x vagy többször visszahány a kígyónk, forduljunk orvoshoz, mert valószínűleg betegség áll a háttérben! Tályogok, fekélyek, égések: gyakran sérülés következménye. Forduljunk mielőbb állatorvoshoz. Tályogok gyakran harapás után alakulnak ki, az egér teknős lefogy a kígyót, majd a bőr alatt elfertőződik és gennyes, puha duzzanat alakul ki.

Ilyenkor orvoshoz kell vinni a kígyót, aki felnyitja a tályogot, kitisztítja és ha kell, össze is varrja. Súlyos, melegítőlap okozta égési sérülés királypitonon Tályog kaliforniai királysikló fején. Belül 11db ciszta volt, az orvos kitisztította és összevarrta a sebet, az állat ma már egészséges.

Saját kép Teknős lefogy tüdőgyulladás: Sajnos elég gyakran fordul elő mindenféle hüllőnél. Leggyakrabban az esőerdei fajokat érinti és főleg a gyíkokat. A betegség lehet fertőző vagy nem fertőző.

A nem fertőző változat általában teknős lefogy hőmérséklet változás eredménye. Különösen télen jelentkezhet, amikor az állat hideg levegőt lélegez be például szállítás közben. A fertőző változat esetében mindenképp valamilyen kórokozó áll a háttérben. Kígyókban gyakran társul paramyxovírus-fertőzéssel, ami az ellenálló képesség csökkenésével jár, szárazföldi teknősöknél gyakori a herpeszvírusos és iridovírusos fertőzés.

A gennyes tüdőgyulladás tünetei: étvágytalanség, levertség, légzési zavarok, tátogás, esetleg jelenkezhet habos állagú gennyes köpet is. Az enrofloxacin teknős lefogy tartalmú készítmények teknős lefogy. Sérülések: Az élő állattal való etetés sajnos komoly veszélyt jelenthet a kígyókra.

Az egér, patkány, hörcsög keményen tud küzdeni az életéért, és ha a kígyó nem megfelelően kapja el áldozatát, a ragadozó húzhatja a rövidebbet. Ha a kígyó rövid időn belül nem támadja meg a rágcsálót, vegyük ki a táplálékállatot, mert ha éjszakára a kígyóval hagyjuk, előfordulhat, hogy az egér vagy patkány megrágcsálja a kígyót.

Javaslom a fagysztott egérrel való etetést, a legtöbb hüllő elfogadja a döglött élelmet. Előfordulhat szemgyulladás, amely legtöbbször bakteriális eredetű vagy harapás okozta sérülésből származik.

Patkány okozta harapások királypitonon Vitaminhiány: A kígyókra nem igazán jellemző a vitaminhiány, mivel táplálékukból fedezik a vitamin és ásványianyag szükségletüket. Mivel egyben, szőröstül-bőröstül nyelik le táplálékukat, az elfogyasztott egér vagy patkány belső szerveiből teknős lefogy mennyiségű vitamint, a csontokból pedig kálciumot és egyéb szükséges anyagokat vonnak ki. A kígyók nem igénylik az UV-fényes napoztatást sem, ellentétben a gyíkokkal és kaméleonokkal.

Természetesen hetente néhány percnyi napozás nem árt, de nem létfontosságú. A legyengült, beteg, tojásrakás után nem megfelelően regenerálódó kígyókat az állatorvos vitamininjekciókkal szokta kezelni.

A kígyók és hüllők vitaminigénye teljesen eltér az emlősökétől, ezért nagy körültekintéssel kell vitamint adagolni állatunknak. A nem megfelelően adagolt vitaminmennyiség akár az állat halálához is vezethet.

Törzskönyv - A mór teknős

A vitamin túladagolás gyíkoknál szintén probléma, az állat végtagjai felduzzadnak, és akár halált is eredményezhet. A vitamint igénylő hüllőknek  pl. A vitaminhiány teknősök esetében gyakori és a páncél megpuhulását okozza. Kloaka vagy pénisz előreesés: ha a kígyó kloakája ki van tágulva, és ha kilóg belőle egy "húsdarab", akkor ezzel a problémával állunk szemben.

Hím kígyók esetén néha előforul, hogy párzás után a pénisz visszahúzó izmok nem működnek, illetve hogy a szerv testen belül megdagad. Ha teknős lefogy tudja visszahúzni, az állat nemi szerve szennyeződhet és sérülhet, ezért ajánlatos állatorvoshoz fordulni.

A kloaka előreesést betadinos vagy kamillás kenőccsel lehet kezelni, de feltétlenül mutassuk meg az orvosnak! Tojásrakási nehézséggel küzködő nőstény esetében is előfordulhat a kloaka kitüremkedése, teknős lefogy erőlködéstől akár meg is repedhet.

Ebben az esetben is orvost kell felkeresnünk. Hemipénisz gyulladás bikasiklónál Tojásvisszatartás tojásretentio : a nőstény kígyók nem megfelelő tojásrakóhely vagy betegség miatt néha nem rakják le terhüket, hanem magukban tartják.

kis változások lefogy epeiszap? s s? lycs? kken? s

Ez komoly egészségügyi problémákat vonhat maga után. Biztosítsunk minnél előbb egy tőzeggel megrakott cipősdobozt vagy egyéb tojásrakó edényt és ezalatt semmiképp se kíváncsiskodjunk, ne zaklassuk az állatot, mert a nyugalom hiánya és a stressz is tojásvisszatartást eredményezhet.

Ha napokon belül nem kezdi el lerakni a tojásokat, vigyük orvoshoz, aki oxitocin injekcióval és izomlazítókkal beindítja a tojásrakást. Tapasztalatom szerint a tojásvisszatartás nagyméretű és idősebb kígyóknál gyakoribb, illetve a minden évben párosodott teknős lefogy. Első alkalommal tojó kígyónál nálam eddig nem jelentkezett ez a probléma, viszont a cm nagy nőstényeim valamelyikénél minden évben van tojásvisszatartás.

Ez valószínűleg annak teknős lefogy következménye, hogy az állatban túl sok tojás fejlődik, illetve néhány tojás rendellenes alakú, méretű és néha széltében helyezkednek el. A kloaka végén elhelyezkedő tojásokat óvatos mozdulatokkal megpróbálhatjuk kimasszírozni, de a fentebb elhelyezkedőkkel ezt ne próbájuk meg, mert ha kilyukad a tojás és kígyó belsejébe folyik ki a tartalma, életveszélyes helyzetet is előidézhetünk és mindenképp műtétre lesz szükség.

A tojásvisszatartás miatt megműtött kígyókat az orvosok általában ivartalanítják is, eltávolítják a petefészket, így a kígyó többé nem szaporodhat. Tojásvisszatartásban szenvedő gabonasikló Saját kép Deformitások: néha előfordul, hogy a kis kígyók még a tojásban vagy kikeléskor valamilyen okból sérülnek pl.

Az embrionális fejlődés során a nem megfelelő keltetési hőmérséklet eredményezhet torzulást. Ha sérülés, és nem genetikai eredetű az elváltozás, a kisállat jó eséllyel felnőhet és teljes értékű életet élhet, még szaporodhat is, bár ez nem javasolt.

Miért nem eszik a sárgafülű ékszerteknős?

Sajnos a tenyésztők a sérült egyedeket el teknős lefogy pusztítani, mivel nem eladhatók. Kígyók esetében előfordulhat a sziámi ikresség, vagyis az állatnak 2 feje van, illetve két állat a test valamelyik pontján összenőttek. Az ilyen állatok általában életben maradnak, egészséges életet élhetnek, ha kétfejűek, gyakran mindkét fejjel táplálkoznak. Púpos anery gabonasikló. Az elváltozás nem genetikai, hanem baleset eredménye  a tenyésztő a nevelődoboz tetejével becsípte a kígyó hátát Saját kép Ennek a gabonasiklónak teknős lefogy a fél teste van meg, így kelt ki a tojásból.

A leucisztikus patkánysikló tojásaiból ismeretlen okból magas arányban kelnek ki dülledt szemű példányok. Tenyésztők körében ez nem kívánatos, bár külföldön "bug teknős lefogy néven néhol árusítják. Bélsárpangás: ha a kígyó napokig nem ürít, ez meglátszik rajta, a teste felfúvódik és megvastagszik. A kloakájába parafinolajat fecskendezhetünk, de ha ez sem válik be, irány az állatorvos.

Tojásvisszatartásból eredő rodhadt gabonasikló tojások Koplalás: ez sajnos ismeretlen okokból magas arányban előfordul az újszülött gabonasiklók esetében. Sokszor a fészekaljnak csak a fele hajlandó megenni első egerét. Érdekes módon ez főleg a gabonasiklóknál fordul elő, a többi siklófajnál viszonylag ritka, bár királysiklók és patkánysiklóknál is megfigyelt jelenség.

Az éhségsztrájkoló kígyót minnél kisebb dobozban éjszakára tegyük össze egy élő naposegérrel. Segíthet az is, ha megvágjuk az egeret, a vér szagára beindulhat a táplálkozási ösztön.

Általában napon belül elkezdenek enni, de vannak makacsabb koplalók is. Ha a kígyó hétig nem eszik, akkor fontolóra kell venni a kényszertáplálását.

A tömést csak hozzáértő ember alkalmazza, óvatosan kell végezni. A halak nem részei a legtöbb sikló természetes eleségének, de mivel könnyen letolhatók a siklók torkán, először adhatunk guppit vagy hasonló méretű halakat.

A nem evő siklónak első alkalommal adhatunk teknős lefogy darabokat, vagy egérdarabokat. A tenyésztők többsége a nem evő siklókkal nem foglalkozik, egyszerűen fagyasztással elpusztítják, vagy feletetik kígyóevő hüllőkkel őket. Sok hazai tenyésztő hangoztatja, hogy amelyik sikló nem eszik 1 hónap után, az nem életképes.

karcsúsító gyöngyök bodyfuelz zsírégető mellékhatások